Graven per primer cop el naixement al Pirineu de pollets de gall fer, espècie en perill
Al parc natural de l’Alt Pirineu, per primera vegada s’han pogut captar imatges del naixement d’uns pollets de gall fer, una espècie en perill. Cada cop n’hi ha menys, amb una regressió alarmant, sobretot al Prepirineu, on des de l’any passat està extingit al Pallars Jussà.
Per aconseguir les imatges es va col·locar un GPS a una gallina per fer-li un seguiment i poder descobrir el lloc on anava a criar. Fa unes setmanes la gallina va tenir cinc pollets i ara els tècnics del parc esperen que puguin tirar endavant.
En els últims 10 anys, la població de gall fer s’ha reduït un 50%. Per Marc Garriga, director del parc natural de l’Alt Pirineu, s’ha d’actuar per preservar aquest animal emblemàtic.
«Si perdem el gall fer perdem l’escènica dels boscos del Pirineu, hem de buscar al màxim que es pugui conservar.»
En el nou catàleg de fauna amenaçada de Catalunya, que està pendent d’aprovació, el gall fer passarà de ser una espècie vulnerable a estar en perill d’extinció.
Precaució quan es va al bosc
Per això es demana molta precaució quan es vagi a boscos habitats pel gall fer. Garriga recorda que és molt important lligar els gossos perquè «tenen molt bon olfacte i per molt petits que siguin poden depredar molt fàcilment un pollet d’aquesta espècie».
L’augment de les activitats de muntanya i l’increment de la població d’ungulats com cérvols o cabirols són algunes de les causes de la regressió d’aquesta espècie.
Actualment, al parc natural de l’Alt Pirineu hi ha una quarta part de la població de gall fer ibèric..